Strefa smaku
Dla dzieci i młodzieży w wieku 8-15 lat
prowadząca: Katarzyna Gugała
Podczas spotkań w Strefie smaku uczestnicy pracują w dwu – trzyosobowych zespołach przygotowując potrawę według otrzymanego przepisu. W trakcie pracy uczą się posługiwać sprzętami kuchennymi, rozwijają sprawność manualną, poznają niektóre reguł zdrowego żywienia, ćwiczą stosowanie savoir-vivre przy stole.
Strefa to przede wszystkim zajęcia rozwijające umiejętność sprawnego działania w zespole: czytania ze zrozumieniem instrukcji, podziału zadań i dyscypliny w ich wykonywaniu, organizacji pracy, sprawnego przechodzenia przez kolejne etapy do osiągnięcia oczekiwanego efektu. To także miejsce, w którym rozwija się aktywna postawa wobec problemów i trudności oraz zaradność, bo tutaj wszystko trzeba zrobić samemu, korzystając z przepisu, posiadanego doświadczenia, wiedzy rówieśników, dopiero na końcu zwracając się do nauczycielki.
A na koniec następuje to, po co spotykamy się przy stole: wspólny posiłek i rozmowa.