dla kogo: dzieci i młodzież w wieku 8-16 lat
Strefa Smaku – koło kulinarne „Wiem, co jem”
Od roku szkolnego 2018/2019 Strefa Smaku bierze udział w projekcie Koła kulinarne „Wiem, co jem”. Projekt jest realizowany w ramach kampanii społecznej „Wiem, co jem” Urzędu m.st. Warszawy.
Inicjatywa ma na celu rozwijanie zainteresowań zdrowym stylem życia, prawidłowym żywieniem oraz niemarnowaniem żywności poprzez nabywanie umiejętności kulinarnych.
Założenia projektu
Koła kulinarne „Wiem, co jem” to:
- praktyczne warsztaty kulinarne, podczas których uczestnicy przy wsparciu prowadzącego poznają zasady prawidłowego odżywiania i sposoby przygotowania prostych potraw i posiłków oraz uczą się wybierania produktów służących zdrowiu;
- program składający się z kilkudziesięciu scenariuszy warsztatów, opracowanych przy udziale specjalistów od żywienia i gotowania, wpisujących się w temat wybrany dla danego roku;
- miejsce spotykania się i dzielenia umiejętnościami oraz wiedzą
Program roczny „Strefy Smaku”
- przygotowywanie dań wg podanego przepisu
- poznawanie tradycji kulinarnej rodzimej i z różnych stron świata
- poznanie zasad zdrowego żywienia
- doskonalenie znajomości i przestrzegania zasad savoir-vivre przy stole
- nauka i doskonalenie umiejętności posługiwania się sprzętami kuchennymi
- poznanie elementów historii kuchni
- doskonalenie umiejętności pracy w zespole
- udział w imprezach i uroczystościach w placówce
Przepisy w formie pdf’ów:
- Smoothie tiramisu
- Jabłka zapiekane z owsianką i muffinki
- Ciastka owsiane z ziarnami i dutch baby z jabłkami
- Przepisy: jesień 2019
- Przepisy: zima 2019/2020
- Przepisy: wiosna 2020